שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
במהלך שנות ה- 2000 הפך הטלפון הנייד להיות חלק אינטגרלי מחיינו. יחד עם זאת, החוק אוסר בתכלית האיסור השימוש בטלפון הנייד במהלך הנסיעה. לא בכדי!! נהיגה תוך שימוש בטלפון הסלולרי גורמת להסחת דעת משמעותית ומהווה אחוז ניכר כגורם לתאונות.
כיום העונש בגין שימוש בטלפון נייד עומד על הסך של 1,000 ₪ ו- 10 נקודות.
אז מה באמת קובע החוק?
חשוב להבהיר כבר בהתחלה כי החוק קובע כי עצם העובדה שהנהג אוחז בטלפון נייד במהלך הנסיעה מהווה את העבירה. אין דרישה כי הנהג ישוחח בטלפון או ישלח הודעת טקסט, העבירה תתקיים עת החזיק הנהג את מכשיר הטלפון הנייד בידו לא משנה לאיזה צורך.
פקודת התעבורה ותקנותיה קובעים כי חל איסור על שימוש כלשהו בטלפון נייד כל עוד הרכב נמצא בתנועה. עסקינן באיסור גורף המכיל בתוכו איסור גם לשליחת הודעות ו/או קריאתם למעט אלא אם השימוש הינו באמצעות דיבורית.
דיבורית מוגדרת בתקנות כהתקן באמצעותו ניתן להשתמש בטלפון הנייד וזאת מבלי לאחוז בו. ישנם מקרים בהם משתמשים אנשים בדיבורית בצורות אוזניות. חשוב לשים לב כי החוק קובע כי חל איסור לנהוג ולהשתמש באוזניות גם במקרים בהם עסקינן באוזניות המהוות דיבורית לטלפון נייד.
חריג לכך נקבע ברע"פ 3237/99 אהובה לוי נ' מדינת ישראל, שם קבע בית משפט העליון כי יותר השימוש באוזניה אחת בלבד הנצמדת לאוזן ומהווה דיבורית.
איסור השימוש בשתי האוזניות מקורו מרצון המחוקק לאפשר לנהג להאזין לסביבתו ולא לפגוע בריכוזו. כך למעשה הנהג לא יימצא בנתק מוחלט מקולות הסביבה ויוכל לקלוט אזהרות נוספות באמצעות חודשים נוספים מלבד חוש הראיה.
מה לגבי שימוש בנייד ברמזור אדום?
אנשים רבים מנצלים את היות הרמזור אדום כדי לשלוח הודעת טקסט, לצפות בתכנים מסוימים או לבצע שיחת טלפון. נשאלת השאלה האם מותר השימוש בטלפון הנייד במהלך עצירה ברמזור אדום. על כך קיימת אי בהירות. מה הכוונה?
תקנה 28 לתקנות התעבורה תשכ"א- 1961 קובעת כדלקמן:
- א) נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה; אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.
(ב) (1) בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –
(א) לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית;
(ב) לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s);
(2) בתקנת משנה זו –
"דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו;
"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג.
יש הסבורים כי עצירה ברמזור אדום אינה מהווה תנועה ועל כן השימוש בטלפון הנייד מותר.
בתי המשפט חלוקים בדעתם. ישנם שופטים הסבורים כי שימוש בנייד במצב של אור אדום ברמזור או פקק תנועה בלא תזוזה כלל מותר היות והמחוקק קבע כי על הרכב להיות בתנועה ומשלא קבע במחוקק אחרת עצם העמידה מאפשר את השימוש בנייד. שופטים אחרים סבורים כי עמידה ברמזור אדום הינה חלק אינטגרלי מהתנועה ועל כן גם בעצירה ברמזור אדום או בפקק תנועה השימוש בטלפון הנייד אסור.
רקפת דובריש- לוי, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין תעבורה
טל:03-6091282
שאלות
האם המתקן מגנטי מותר לשימוז