לשוטר יש סמכות לזמן נהג שעבר עבירות מסוימות לשימוע אצל קצין משטרה מדרגת מפקח ומעלה. השוטר רשאי לקחת את הנהג בסמוך למועד העבירה לשימוע או להעביר לידיו זימון לשימוע אצל קצין משטרה וזאת בתוך שלושה ימים ממועד ביצוע העבירה הנטענת.
במידה ושוטר נטל את רישיון הנהיגה של הנהג שעבר עבירה לכאורה, עליו להעביר לנהג טופס אישור על נטילת רישיון נהיגה אשר מאשר לנהג להמשיך לנהוג עד להחלטה בשימוע וזימון לשימוע אצל קצין משטרה.
אילו עבירות עלולות להביא לשימוע אצל קצין משטרה?
בדרך כלל העבירות המרכזיות הינן נהיגה בשכרות, סירוב לבצע בדיקת נשיפה, נהיגה במהירות מופרזת, תאונות דרכים, נהג חדש שנוהג ללא מלווה.
מה העונש אותו יכול קצין המשטרה להטיל על עובר עבירה?
בסמכות הקצין להורות על פסילת רישיון הנהיגה של עובר העבירה, במידה ויש יסוד סביר להניח כי יוגש כתב אישום כנגד הנהג עובר העבירה. תקופת הפסילה תקבע בהתאם לסוג העבירה:
בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם- רשאי הקצין לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה של 90 ימים, ולא מעבר.
בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נפצע אדם או ניזוק רכוש – רשאי הקצין לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה של 60 ימים, ולא מעבר.
בעבירה מן המפורטות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה – רשאי הקצין לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה של 30 ימים, ולא מעבר. פירוט העבירות שבתוספת:
אי ציות לתמרור עצור או לתמרור תן זכות קדימה.
נהיגה תחת השפעת אלכוהול/סמים.
נהיגה ברכב העלול לסכן עוברי דרך.
עקיפה בדרך לא פנויה.
עקיפה תוך חציית קו הפרדה רצוף.
נהיגה במהירות מעל למותר – מעל 30 קמ"ש מהמותר בדרך עירונית, מעל 40 קמ"ש בדרך שאינה עירונית.
אי מתן אפשרות להולך רגל לחצות בבטחה, תוך גרימת סיכון להולך הרגל.
הסעת נוסעים בכמות מעל למותר ברכב, כשההסעה היא בשכר.
הובלת משקל יותר מעל 25% מהמותר ברישיון הרכב.
הסעת נוסעים מעל למותר במונית שירות.
נהג חדש הנוהג ללא מלווה.
נהג חדש מתחת לגיל 21 המסיע מעל שני נוסעים ללא מלווה.
נהיגה בשכרות.
אי ציות לרמזור/מחסום לפני מסילת ברזל.
מה קורה אם לא הגעתי לשימוע שנקבע לי?
במידה והנהג לא התייצב לשימוע, רשאי הקצין להורות על פסילת רישיון הנהיגה גם בהעדר התייצבות הנהג. הפסילה תתחיל ממועד מתן ההחלטה על פסילה בשימוע, והנהג יחשב ככזה שיודע על הפסילה והיא תחייב אותו ממועד השימוע! אך שימו לב לפרט החשוב הבא: למרות שפסילת רישיון הנהיגה תחול על הנהג מיום מתן החלטה, ולנהג אסור לנהוג מאותו היום, תחילת ספירת הימים לתקופה הפסילה תחל רק מהמועד בו יגיע הנהג להפקיד את רישיונו, כלומר פסילה של 30 יום עלולה להמשך למשך שנים רבות, באם הנהג לא יפקיד את רישיונו.
מהם השיקולים ששוקל קצין המשטרה בבואו להחליט האם להורות על פסילת רישיון הנהיגה?
אין קו ברור שמנחה את קצין המשטרה בהגעתו לקבלת החלטה בעניין הנהג. האפשרות היחידה לשינוי החלטתו של הקצין היא באם הוא החליט לפסול את רישיון הנהגיה של הנהג, ועל כך הנהג יכול לערור לבית המשפט לביטול החלטת הפסילה, ובית המשפט יבחן את החלטתו של הקצין והפרמטרים ששקל בבואו לקבל את ההחלטה. יש לא מעט מקרים בהם בתי המשפט הורו לבטל את הפסילה המנהלית ולהחזיר את רישיון הנהיגה לנהג. השיקולים אותם על הקצין לבחון לפי הפסיקה הם: חומרת העבירה, עבירות קודמות של הנהג וחומר הראיות שנאסף במלך אירוע העבירה.
הארכת או ביטול פסילת רישיון הנהיגה- ע"י בית המשפט בלבד
בית המשפט רשאי להאריך את פסילת רישיון הנהיגה של הנהג ו/או לבטל את הפסילה המנהלית שקבע קצין המשטרה, בהתאם לבחינת השיקולים בדבר מסוכנותו של הנהג לציבור הנהגים בכביש, פה יבחן בית המשפט את העבר התעבורתי של הנהג, וכן יבדוק אם קיימות ראיות התחלתיות שיכולות להביא בעתיד להרשעתו של הנהג בעבירה שנטענת שביצע.
אם אין ברשותי רישיון נהיגה וקצין המשטרה הורה על פסילת רישיון הנהיגה, מה עליי לעשות?
במידה ואין ברשות הנהג רישיון נהיגה במעמד השימוע יפקידו הנהג בהזדמנות הראשונה לאחר השימוע. במידה והנהג לא מוצא כלל את רישיון הנהיגה שלו, יפקיד הנהג תצהיר מאומת ע"י עו"ד בדבר אובדן הרישיון ובדבר הפסילה. עד שלא יופקד התצהיר יחשב הנהג כמי שנמצא בפסילה, אך ימי הפסילה לא יחלו להימנות עד שיופקד התצהיר.
הסתיימה תקופת פסילת רישיון הנהיגה שלי, לאן עליי לגשת לקבלת רישיון הנהיגה בחזרה?
את רישיון הנהיגה הנהג יכול לקבל יום אחרי סיום תקופת הפסילה בתחנת המשטרה שבה הופקד הרישיון. באם השימוע נערך לנהג מחוץ לתחנת המשטרה על טופס אישור הפקדת הרישיון יופיע לכם באיזו תחנת משטרה ניתן לקבל את רישיון הנהיגה בסיום הפסילה.
חן דרהם, עו"ד
טשורני ושות'- חברת עורכי דין
שאלות
קבלת דו"ח תנועה משוטר על אי מתן זכות קדימה להולך רגל.
שאלה: קיבלתי דו"ח משוטר על אי מתן זכות קדימה להולך רגל, השוטר כתב בדו"ח שההולכת רגל הגיעה לקו 5 מתוך 11, במעבר חצייה היו 10 קווים האם זה עילה לפסול את הדו"ח?
ההולכת רגל הגיעה מצד שמאל של הרכב והרכב נסע בנתיב הימני מתוך 2, קו מס' 4 במעבר חצייה נמצא כבר בנתיב הימני, א"כ לא ייתכן שההולכת רגל הגיעה לקו 5 והרכב המשיך בנסיעה, האם זה עילה לפסול את הדו"ח?